Zilele Cinematografiei Portugheze Pic 1

S-au terminat Zilele Cinematografiei Portugheze la IasiIasi - 21 februarie 2009 - Prima editie a Zilelor Cinematografiei Portugheze la Iasi a adunat la Cinema Glendale ieseni de toate virstele. Salile in care au fost proiectate filmele au fost arhipline. Desi in prima seara a fost deschisa publicului numai o sala, in ultima zi de festival toate cele 3 sali ale cinematografului au fost ocupate pina la refuz.

Aproximativ 600 de ieseni au vizionat Alice, unul dintre cele mai cunoscute filme portugheze.

"Nu cred ca numai intrarea libera a stirnit interesul iesenilor. A fost si apetitul pentru cultura portugheza. Ne bucura faptul ca aceste filme au fost primite bine de public si vrem sa facem din luna februarie luna filmelor portugheze la Iasi", a spus George Toma, managerul agentiei de comunicare Truisme, organizatorul evenimentului.

Din partea Ambasadei Portugaliei in Romania, la eveniment a participat Dna Ana Luisa Nunes Barata, Consilier al Ambasadei. "Evenimentul este menit sa aduca ceva mai aproape cinematografia portugheza, care nu este foarte cunoscuta in Romania si, de asemenea, sa faca cunoscuta Portugalia publicului" a declarat Dna Nunes Barata in deschiderea evenimentului.

Cele trei filme prezentate publicului iesean - Misterul drumului de Sintra, Dincolo de nori si Alice - reprezinta genuri si abordari diferite ale cinematografiei portugheze contemporane, infatisand cate putin din ritmul si tipicul vietii portugheze de zi cu zi, atat cea moderna, cat si cea de epoca.

Iasul este al treilea oras din tara care gazduieste un astfel de festival, dupa Bucuresti si Cluj-Napoca. Zilele Cinematografiei Portugheze la Iasi au fost organizate de agentia de comunicare Truisme, impreuna cu Ambasada Portugaliei in Romania si Institutul Camoes din Portugalia.

Initiat ca un proiect experimental, in incercarea de a testa apetenta publicului pentru cinematografia portugheza, prea putin raspandita in rindul proiectiilor din Romania, evenimentul s-a dovedit a fi de mare succes inca de la prima sa editie din martie 2008 in Bucuresti.