Zilele Cinematografiei Portugheze Pic 1

Zilele Cinematografiei Portugheze la IasiIasi - 27 ianuarie 2009 - Agentia de comunicare Truisme organizeaza la Iasi, impreuna cu Ambasada Portugaliei in Romania si Institutul Camoes din Portugalia, prima editie a Zilelor Cinematografiei Portugheze. Evenimentul se va desfasura in perioada 18 - 20 februarie 2009 la Cinema Glendale, Moldova Mall.

Intrarea la festival va fi libera pe durata celor trei zile. Vizionarea va incepe la ora 18.30, accesul in sala fiind permis de la ora 18.00.

La eveniment va participa Dna Ana Luisa Nunes Barata, Consilier al Ambasadei Portugaliei. Dna Nunes Barata este Consilier al Ambasadei din Bucuresti din 2006, dupa misiuni diplomatice la Comisia Europeana in Bruxelles si la consulatul din Belem do Para in Brazilia.

Iasul este al treilea oras din tara care gazduieste un astfel de festival, dupa Bucuresti si Cluj-Napoca.

In prima zi de festival va fi proiectata ecranizarea uneia dintre cele mai cunoscute opere din literatura secolului XIX din Portugalia: O Misterio da Estrada de Sintra. Doi scriitori, Eca de Queiroz si Ramalho Ortigao, creeaza in vara anului 1870, un roman politist de exceptie. Crima pusa pe hirtie de catre cei doi prieteni se transpune pe strazile Lisabonei. Filmul provoaca toate conventiile intr-o ametitoare critica a obiceiurilor epocii romantice a societatii portugheze din sec. al XIX-lea. Ivo Canelas, interpretul lui Eca de Queiroz, a fost desemnat "Cel mai bun Actor" in 2008 la Golden Globes Portugal.

Atras das nuvens, cel de-al doilea film prezentat publicului, a primit in anul 2007 Premiul pentru Cel mai bun Film. Drama este povestea lui Paulo, un baiat de zece ani care locuieste cu mama lui in Lisabona. Isi intilneste bunicul in Alentejo, pe Vitor, un producator de vin caruia trecutul i-a lasat multe cicatrici. Vitor ii dezvaluie nepotului trecutul sau si, impreuna, pornesc intr-o aventura emotionanta, dincolo de dealuri, vii, cimpii si de tot ceea ce i-a despartit.

In ultima zi de festival, spectatorii vor putea urmari povestea micutei Alice - au trecut 193 de zile de cind a fost vazuta ultima data. In fiecare zi, Mario, tatal fetitei, reface acelasi drum pe care il facuse in ziua in care Alice a disparut. Inspirat dintr-un fapt real, primul lungmetraj al lui Marco Martins ofera imaginea unei Lisabone gri si tragice.